Camellia japonica blommar i januari

Camellia japonica – Camellia, det är som något ur en saga: när allt fortfarande är bart, blommar den vintergröna busken Camellia japonica (även känd under konsumentnamnet Camelia eller japansk ros) redan rikligt.

Vinterblommare
Varken kyla eller snö kan stoppa denna vinterblommare, under årets första fyra månader lyser växten med stora rosliknande blommor upp till 12 cm i diameter. Kombinationen med de stora, glänsande mörkgröna bladen gör den till ett tilltalande utseende för alla som behöver grönska och färg på terrassen, i trädgården eller på balkongen.

Camellia trivia
• Växten har prydt kinesiskt porslin och målningar sedan 1000-talet.
• De äldsta Camellia i Europa finns i portugisiska Campo Bello och är cirka 470 år gamla.
• Dess unika blomningstid gör den till en av de mest målade trädgårdsväxterna, eftersom trädgården ger lite inspiration på vintern och tidigt på våren.
• I Kina är växten en lyckosymbol för det kinesiska nyåret (som infaller fredagen den 16 februari i år).

Ursprung
Camellia japonica, som namnet antyder, kommer från Japan och är också hemma i Taiwan och Korea. Där växer växten helst på skogklädda sluttningar mellan 300 och 1100 meter. Vinterblommaren är släkt med teväxten Camellia sinensis och kom till Europa via resande försäljare på 1700-talet.